Skoči na sadržaj

UNSCG postala član Omladinskog HUB-A Zapadnog Balkana i Turske 

Mreža Omladinskog HUB-a Zapadnog Balkana i Turske je osnovana 2016. godine kako bi se osiguralo veće učešće mladih u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj. Mreža okuplja 20 omladinskih organizacija angažovanih u praćenju politika i zagovaranju rješenja u oblasti socijalne, ekonomske i političke inkluzije mladih, sa posebnim fokusom na zapošljavanje mladih iz osjetljivih grupa. Mreža Omladinski HUB je koordinisana od strane pet organizacija za mlade iz ovih zemalja: Fondacija Ana i Vlade Divac (Srbija), NVO Prima (Crna Gora), Savez Mladih – Kruševo (Sjeverna Makedonija), Partners Albania – Centar za upravljanje promjenama i razvojem (Albanija) i Fondacija zajednice volontera (Turska), dok je finansijski podržava Evropska komisija.

Osim Unije srednjoškolaca, nove članice Mreže iz Crne Gore su:

Inicijativa mladih za ljudska prava – Crna Gora,

Udruženje zaštite na radu Crne Gore / SWAM,

NVO Naša akcija,

Podrška osobama sa invaliditetom,

Mreža za evropske politike- Master,

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore

Fondacija Institut za socijalne inovacije, kao i

NVO “Obrazovanje za znanje.

U toku ovog projekta, koji će trajati 18 mjeseci, izabrane organizacije će dobiti mentorsku podršku u periodu od šest mjeseci. Proći će kroz pet obuka u Crnoj Gori.

Uskoro će početi realizacija projekta kojim Unija srednjoškolaca, kao i ostale organizacije članice Mreže, imaju za cilj povećanja zapošljivosti mladih iz NEET kategorije.

11. marta, NVO Prima je u prostorijama Upbeat HUB-a organizovala potpisivanje ugovora za pod-grantove u okviru Programa jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za pilotiranje inovativnih rješenja za poboljšano zapošljavanje i zapošljivost mladih iz osjetljivih grupa (NEET). Naš Generalni sekretar, Vladimir Perazić, takođe je potpisao ugovor o pod-grantu. 

#mladicg #youthparticipation

#ybhwbt #YouthParticipationIndex #YOUTHHUB