Održana online radionica o prevenciji HIV-a

Juče, 01. decembra, Unija srednjoškolaca Crne Gore je organizovala online radionicu o prevenciji HIV-a, povodom Međunarodnog dana borbe protiv SIDA-e.

Radionicu je vodio dr Aleksa Bastać, koji je svoje znanje o ovoj temi prenio učesnicima. Takođe, poseban dio je bio posvećen pitanjima srednjoškolaca, koji su tom prilikom pokazali veliko interesovanje za ovu temu.

U nastavku vam prenosimo utiske naše delegatkinje, Jadranke Đurišić, učesnice ove radionice.

“Juče sam imala priliku da prisustvujem radionici o prevenciji HIV-a. Naš predavač, dr Aleksa, nam je detaljno objasnio razlike između različitih polno prenosivih bolesti, govorio o tome kako se prenose, liječe, i naravno kako se sprečavaju. Nakon prezentacije koju je pripremio za nas, ostalo je poprilično dovoljno vremena za sva naša pitanja i komentare, što smo mi rado iskoristili i postavili niz pitanja kao što su kolika je stopa zastupljenosti HIV-a u Crnoj Gori, da li su mladi u našoj okolini dovoljno edukovani o ovoj temi, šta može ubrzati pojavu kliničkih simptoma, … Voljela bih da je radionici prisustvovalo još više učesnika upravo iz tog razloga, jer nam je dr Aleksa pomogao da raščistimo sve stereotipe i nesuglasice koje smo imali o ovoj temi, a za koje znam da ih imaju i ljudi oko mene.

Znanje stečeno na radionici sigurno će mi dobro doći kasnije u životu, ako ne lično u praksi, onda za pomoć prijateljima.”