Primjedba Gimnazije Cetinje-Prihvaćena

 

Primjedba gimnazijalaca odnosila se na nebodovanje izvještaja koji su dostavljeni nakon dogovorenog roka, tvrdeći da je kašnjenje uzrokovano objektivnim razlozima. Upravni odbor UNSCG razmotrio je primjedbu i uz želju da nijedan parlament ne bude “oštećen” za bodove, istu prihvatio. Za uspješan rad UP i motivaciju srednjoškolaca zaista je neophodno cijeniti svaki uloženi napor, stoga UNSCG prihvata izvještaje UP Gimnazije Cetinje i njihove aktivnosti boduje na sljedeći način:

Integrisani izvještaj

I)Gostovanje Udruženja studenata Medicinskog fakulteta


Dana 12.04.2016. godine Učenički parlament, u saradnji sa Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta iz Podgorice, organizovao je  predavanja na temu polno prenosivih bolesti i reproduktivnog zdravlja. Predavanju su prisustvali učenici svih prvih razreda, učenici trećeg i četvrtog razreda. Učenici su imali priliku da čuju od predavača koje su vrste, nastanak, simptomi i način liječenja polno prenosivih bolesti. Učenici su o ovom predavanju bili obaviješteni putem društvenih mreža i oglasne table škole.

II) Učešće predstavnika UP u izradi Pravilnika o načinima i kriterijumima za izbor Đaka generacije i pohvaljivanju učenika

Predsjednica Učeničkog parlamenta Milica Knežević  direktno je učestvovala u izradi Pravilnika o načinima i kriterijumima za izbor đaka generacije i pohvaljivanju učenika. Prvobitno je održana sjednica UP na kojoj su predstavnici dali svoje prijedloge. Zatim je predsjednica UP prisustvovala izradi Pravilnika  kao član komisije za izradu Pravilnika zajedno sa nastavnicima, pravnikom i direktoricom škole. Prilikom sjednice na kojoj je tačka Dnevnog reda bilo usvajanje Pravilnika predsjednica Učeničkog parlamenta je dobila još jednom mogućnost za završne komentare. Najveći broj prijedloga koje su dali predstavnici UP je uvršćen u Pravilnik i Pravilnik je na toj sjednici Nastavničkog vijeća zvanično izglasan, a kasnije prihvaćen i od strane Školskog odbora.

III)Učeće u realizaciji projekta “No hate online, no hate offline”

Članovi UP Nastasija Latkovic, Ksenija Jabučanin, Ivana Abramović, Anja Pejović zajedno sa kordinatorkom UP,  profesorica Dejana Dizdar, učestvovali su  u projektu “No hate online, no hate offline” koji organizuje Volonterski klub Gimnazije “Slobodan Škerović” u saradnji sa NVO “Djeca Crne Gore”. Projekat se sastoji od više  aktivnosti,  prve su bile obuke za vršnjačke edukatore i njihove nastavnike mentore.

Zatim su  učenici i izradili svoj akcioni plan koji obuhvata vršnnjačke radionice (njih 7) kojima će prisustvovati osim učenika i predstavnici roditelja i nastavnika, tribina o govoru mržnje , 2 debate  i završna konferencija projekta. Završetak projekta biće u oktobru 2017 godine.

IV) Književno veče

knjizevno.gimn.ct

Učenički parlament JU Gimnazija Cetinje i Dramska sekcija škole zajedno sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost i Savjetom mladih Prijestonice, a u saradnji sa Narodnom bibliotekom i čitaonicom Njegoš u četvrtak, 25.02.2016. godine sa početkom u 17 h organizovali su Veče crnogorske književnosti. Srednjoškolci su zajedno sa studentima pripremili zanimljiv program. Program je bio propraćen zvucima harmonike i gitare za koje su bili zaduženi  srednjoškolci: Mitar Đukanović i Vladimir Đurković i pjesme za koju je bio zadužen hor JU Gimnazije Cetinje. Srednjoškolci su recitovali djela nekih od naših najpoznatijih pjesnika i pisaca: Danila Kiša, Lesa Ivanovića, Vita Nikolića, Petra i Petrovića Njegoša, Rista Ratkovića i Žarka Šobića.
Učenici su o ovoj aktivnosti bili obavješteni putem oglasne table, a događaj je bio i medijski propraćen.

V) Obilježavanje Nedjelje žene

Učenički parlament je cijelu jednu sedmicu posvetio ženi. Osmišljeno je i realizovano više aktivnosti tim povodom:

a) Izložba “Uspješne žene u nauci” 08.03.

b) Kreativna radionica dijeljenja cvijeća od papira u saradnji sa psihološko-kreativnom sekcijom 07. i 08.03.

c) Predavanjanje “Slut-shaming”
Dana 10.03. u učionici br.7 UP organizovaoje  predavanje na temu ” Slut – shaming”. Predavanju su prisustvovali učenici četvrtog razreda. Predavanje su vodile predstavnice UP: Milica Knežević, Ksenija Jabučanin i Nikoleta Ćetković.

d) Debata “ Aktuelni feminizam ugrožava poziciju porodice”
Kao završnu aktivnost u okviru obilježavanja Nedjelje žene Učenički parlament je održao debatu na temu: “Ovaj dom smatra da aktuelni feminizam ugrožava instituciju porodice”.

O svim aktivnostima učenici su bili obavješteni putem oglasne table škole i društvenih mreža.

VI) Posjeta Američkom uglu

Dana 29.02.2016 UP Gimanzije posjetio je Američku čitaonu. Tokom te posjete, Učenički parlament je predstavio svoj plan rada za ovu godinu, i uspostavili dogovor koji podrazumijeva dalju saradnju Američkog ugla i parlamenta škole u ostvarivanju  akcija.
Takođe članovi našeg parlamenta, kao i profesori škola i ostali gradjani Cetinja su slušali predavanje  zamjenika  šefa misije u Ambasadi SAD g-din Biks Aliju  na temu: ”Značaj tolerancije i poštovanje različitosti kao i uključivanje mladih u aktvivnosti koje su od društvenog značaja”. Predavanje ujedno i diskusija imalo je za cilj da se promovišu ravnopravnosti i uvaže različitosti.

VII) Prisustvo diskusiji “Razvoj prijestonice iz perspektive mladih”

Na   tribini  „Razvoj Prijestonice iz perspektive mladih“, kojoj su prisustvovali brojni studenti, srednjoškolci i mladi okupljeni oko nevladinih organizacija prisustvovali su i članovi našeg UP su i  dali svoje viđenje i kritike na stanje u Prijestonici kad su mladi u pitanju. Tribina je organizovana povodom 4. aprila- Dana studenata. Događaj je propratila lokalna televizija.

 

DODJELA BODOVA

II stepen dodjele bodova 
Edukativna tribina (I) – 3 boda + 1 bod za stručnjaka iz oblasti = 4 boda
Promovisanje aktivizma i prava srednjoškolaca (II) – 2 boda
Ostale aktivnosti (III) – 3 boda
Kulturna manifestacija (IV) – 3 boda
Kulturna manifestacija (Va) – 3 boda
Ostale aktivnosti (Vb) – 3 boda
Edukativna tribina (Vc) – 3 boda
Ostale aktivnosti (Vd) – 3 boda
O
stale aktivnosti (VI) – 3 boda

Promovisanje aktivizma i prava srednjoškolaca ( VII) – 2 boda

III stepen dodjele bodova
Oglasna tabla škole – 1 bod x 3 aktivnosti = 3 boda
Društvene mreže – 2 boda x 2 aktivnosti = 4 boda
Mediji – 3 boda x 2 aktivnosti = 6 bodova

UKUPNO  42 BODA