Nevladine organizacije Unija srednjoškolaca Crne Gore, Juventas i Udruženje Roditelji pozvale su uprave škola i Ministarstvo prosvjete da zajedničkim radom utvrde razloge zbog kojih dolazi do učestale pojave nasilja u školskom okruženju, i na bazi toga, kako su istakli, utvrde i odgovornost.

17759969 1025886817512319 5979602155751851498 n

Podgorica, PR pres servis – Projekat Akcioni dan, tokom kojeg je više od 230 podgoričkih srednjoškolaca radilo u državnom i privatnom sektoru, omogućio je učenicima da steknu praktična znanja, koja će im pomoći da se opredijele za buduća zanimanja.

Mia Zekovic

Više od 200 podgoričkih srednjoškolaca radiće tokom Akcionog dana, koji će biti održan sjutra, a ukoliko se projekat pokaže kao uspješan, biće proširen i u ostalim gradovima Crne Gore, saopštila je predstavnica Unije srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG), Mia Zeković.

Crnogorskim srednjoškolcima, koji će tokom Akcionog dana 6. aprila, raditi u državnom i privatnom sektoru, biće obezbijeđena radna mjesta u skladu sa njihovim obrazovnim profilima, saopštila je PR menadžerka Unije srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG), Andrea Mićanović.

Ona je danas, gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, predstavila projekat Akcioni dan, koji realizuje UNSCG 6. aprila, a tokom kojeg će srednjoškolci iz Podgorice raditi u državnom i privatnom sektoru za dnevnicu.

Mićanović je podsjetila da se Akcioni dan u državama Sjeverne Evrope organizuje od 1968. godine, pojašnjavajući da će ove godine, na inicijativu UNSCG, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje i srednjim školama, taj projekat biti realizovan i u Crnoj Gori.

„Ideja je da srednjoškolci toga dana rade, ne osmočasovno radno vrijeme, ali u trajanju od par sati. U Podgorici imamo osam srednjih stručnih škola i dvije gimnazije, tako da smo se trudili da obezbijedimo radna mjesta u kompanijama, koja su u skladu sa njihovim obrazovnim profilima“, kazala je Mićanović.

Prema njenim riječima, srednjoškolci će od poslodavaca dobiti dnevnicu.

„Svaki učenik dobiće po deset eura od poslodavca kod koga bude radio. Međutim, taj novac ići će u poseban fond UNSCG iz kojeg će se kasnije finansirati projekti učeničkih parlamenata“, navela je Mićanović.

UNSCG će, kako je pojasnila, po završetku Akcionog dana na osnovu prikupljenog novca raspisati konkurs za finansiranje projekata učeničkih parlamenata.

„Ti projektimoraju biti u skladu sa promocijom omladinskog aktivizma, razvojem obrazovnog sistema u Crnoj Gori, suzbijanjem govora mržnje, nasilja i drugih negativnih pojava u društvu koje najviše utiču na mlade“, navela je Mićanović.

Na pitanje novinara zašto će Akcioni dan biti održan samo u Podgorici, Mićanović je kazala da su razmišljali da je najbolje da u tu priču prvi put uđu pažljivo.

„Tako da smo odlučili da za početak projekat realizujemo samo na teritoriji jednog grada. Zašto Podgorica? Ovdje su najveći kapacicteti u smislu velikog broja srednjih škola. Sa druge strane, veliki broj poslodavaca i sjedišta kompanija se nalazi u Glavnom gradu“, rekla je Mićanović.

Ukoliko se projekat pokaže kao uspješan, kako je istakla, biće proširen na teritoriji drugih gradova.

Upitana kako su reagovali srednjoškolci, a kako poslodavci, Mićanović je kazala da im je bilo važno da vide koliko odrasli vjeruju mladima, pored toga što je, kako je navela, UNSCG htjela da projektom učenici steknu uvid u tržište rada i ono što ih očekuje prilikom završetka školovanja,

„Ovim putem se zahvaljujemo svim firmama i kompanijama koje su pokazale svoju društvenu odgovornost. Do sada smo sakupili oko 150 radnih mjesta, a nastojimo da do kraja naredne nedjelje taj broj pređe 200. Tako da u tom smislu, poslodavci jesu reagovali pozitivno, prepoznali su cilj i društvenu svrhu projekta“, navela je Mićanović.

Sa druge strane, kako je dodala, srednjoškolci reaguju jako pozitivno.

„Čak smo dobijali poruke na Facebook-u od učenika koji žive u drugim gradovima Crne Gore koji su pitali da li mogu da učestvuju u projektu. Nadamo se, ukoliko se projekat pokaže kao uspješan, da ćemo sledeće godine moći da obezbijedimo radna mjesta za učenike iz drugih gradova“, istakla je Mićanović.

 

 

Poštovani predstavnici medija,

 

Unija srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG) se u prethodnom periodu par puta oglašavala zbog problema koji je sve više zastupljen u srednjim školama, problema vršnjačkog nasilja. Posljednji slučaj koji se dogodio u Srednjoj mješovitoj školi „Vuksan Đukić“ u Mojkovcu samo je jedan u nizu sličnih slučajeva vršnjačkog nasilja. Obzirom da je vršnjačko nasilje sve više zastupljeno i da je moguće vidjeti gotovo svakodnevno neki od oblika nasilja, ovaj posljednji ujedno predstavlja i alarm za nadležne državne institucije da u što kraćem roku riješe pitanje školskog policajca ili školskog zaštitara.

Poštovani predstavnici medija,

Tokom prvog polugodišta ove školske 2016/17. godine, više puta ste izvještavali o zabrinjavajućim slučajevima vršnjačkog nasilja u školama i školskom okruženju, dok je, sa druge strane, znatan broj nemilih slučajeva zabilježen kamerama i objavljen na društvenim mrežama.

Budući da Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju navodi da je u školi nasilje zabranjeno (član 9a), a da učenik ima pravo na «zaštitu od svih vrsta nasilja u školi, diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja» (član 97), Unija srednjoškolaca smatra da je na ovaj problem potreban sistemski odgovor od strane uprave škola, stručnih službi, učeničkih parlamenata, Ministarstva prosvjete, Uprave policije. Unija srednjoškolaca je tokom 2016. predlagala ponovno uvođenje školskog policajca, a NVO Juventas uvođenje adekvatnih programa prevencije.

photo: PR Centar

Unija srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG) je, realizacijom projekta Srednjoškolski stav, podstakla tu populaciju da aktivno djeluje i učestvuje u procesu donošenja odluka na poljima svojih interesovanja, ocijenio je predsjednik te organizacije, Jovan Bojović.

Kao završni dio projekta “Srednjoškolski stav” koji su zajedno realizovale NVO “Juventas” i Unija srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG), 11.09.2015. godine održana je pres konferencija za novinare u postorijama PR centra u Podgorici. Tom prilikom ispred NVO “Juventas” govorio je asistent na pomenutom projektu, Filip Kečina, a ispred UNSCG govorili su Jovan Bojović, predsjednik Upravnog odbora i Andrea Mićanović, potpredsjednica Upravnog odbora i PR organizacije.

Nakon objavljenih rezultata testa eksterne mature iz crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, uočeno je dosta nepravilnosti od strane učenika i profesora u vezi sa ocjenjivanjem koje je vršeno od strane Ispitnog centra Crne Gore. Unija Srednjoškolaca će, kao zastupnik svih srednjoškolaca Crne Gore, uputiti zahtjev Ministarstvu prosvjete i Ispitnom centru za direktnu komunikaciju u kojoj će iznijeti sve poznate probleme sa kojima su se učenici susretali tokom maturskog ispita iz pomenutog, ali i drugih predmeta.