Mia Zekovic

Više od 200 podgoričkih srednjoškolaca radiće tokom Akcionog dana, koji će biti održan sjutra, a ukoliko se projekat pokaže kao uspješan, biće proširen i u ostalim gradovima Crne Gore, saopštila je predstavnica Unije srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG), Mia Zeković.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, objasnila da je Akcioni dan, koji sprovodi USCG u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje (CSO) i srednjim školama u Podgorici, veliki projekat, u kojem je, kako je kazala, akcenat na srednjoškolcima koji imaju priliku da se oprobaju u praktičnom dijelu posla u skladu sa njihovim obrazovnim profilima.

„Tokom jednoga dana srednjoškolci će od poslodavaca, sa kojima smo ostvarili saradnju, sakupiti simboličnu dnevnicu od deset eura, a sve će to ići u poseban fond Unije srednjoškolaca koji će poslužiti za realizaciju projekata, koje učenički parlamenti širom Crne Gore žele da sprovedu“, pojasnila je Zeković.

Ona je kazala da će, nakon Akcionog dana, Unija srednjoškolaca raspisati konkurs na koji će učenički parlamenti moći da apliciraju, predlažući, kako je rekla, projekte koji bi se u skladu sa određenim iznosom realizovali.

„Naravno, projekti opet moraju imati za cilj da umanje sve one društvene probleme koji utiču na mlade ljude, kao što su redukcija govora mržnje, smanjenje diskriminacije i vršnjaškog nasilja“, istakla je Zeković.

Na pitanje zašto tokom Akcionog dana neće raditi puno radno vrijeme, već samo nekoliko sati, Zeković je pojasnila da je cilj da se, kako je rekla, srednjoškolci postepeno uvode u poslovni svijet.

„Oni će prije svega imati teorijsku nastavu, gdje će ih poslodavci uputiti na stvari koje će raditi toga dana, a kasnije će se kroz nekoliko sati oprobati i u praktičnom dijelu. Tako da negdje to možda i bude osmočasovno radno vrijeme, u zavisnosti od toga kakav su program osmislili poslodavci“, rekla je Zeković.

Ona je saopštila da se USCG ove godine ograničila na teritoriju Glavnog grada zbog toga što je, kako je ukazala, najveći broj srednjih škola i kompanija skoncentrisan u Podgorici.

„Htjeli smo da se za početak ograničimo na Podgoricu, a ako projekat bude uspješan, a nadam se da hoće, onda ćemo ga iduće godine proširiti na teritoriju cijele države“, naglasila je Zeković.

Prema njenim riječima, USCG tokom dvije godine postojanja, aktivno radi kako bi mlade ljude uključila u proces odlučivanja.

„Bez obzira na godine, srednjoškolci mogu preduzeti velike korake. Imamo idealnu saradnju sa Ministarstvom prosvjete i uključeni smo u procese odlučivanja. Unija srednjoškolaca slavi postojanje samih srednjoškolaca 17. novembra. Ove godine smo imali jednu veliku kampanju, gdje smo u okviru mjeseca borbe protiv HIV-a u mnogim školama organizovali edukativne tribine, a takođe smo imali i seminar o vođenju učeničkih parlamenata“, istakla je Zeković.