Crnogorskim srednjoškolcima, koji će tokom Akcionog dana 6. aprila, raditi u državnom i privatnom sektoru, biće obezbijeđena radna mjesta u skladu sa njihovim obrazovnim profilima, saopštila je PR menadžerka Unije srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG), Andrea Mićanović.

Ona je danas, gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, predstavila projekat Akcioni dan, koji realizuje UNSCG 6. aprila, a tokom kojeg će srednjoškolci iz Podgorice raditi u državnom i privatnom sektoru za dnevnicu.

Mićanović je podsjetila da se Akcioni dan u državama Sjeverne Evrope organizuje od 1968. godine, pojašnjavajući da će ove godine, na inicijativu UNSCG, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje i srednjim školama, taj projekat biti realizovan i u Crnoj Gori.

„Ideja je da srednjoškolci toga dana rade, ne osmočasovno radno vrijeme, ali u trajanju od par sati. U Podgorici imamo osam srednjih stručnih škola i dvije gimnazije, tako da smo se trudili da obezbijedimo radna mjesta u kompanijama, koja su u skladu sa njihovim obrazovnim profilima“, kazala je Mićanović.

Prema njenim riječima, srednjoškolci će od poslodavaca dobiti dnevnicu.

„Svaki učenik dobiće po deset eura od poslodavca kod koga bude radio. Međutim, taj novac ići će u poseban fond UNSCG iz kojeg će se kasnije finansirati projekti učeničkih parlamenata“, navela je Mićanović.

UNSCG će, kako je pojasnila, po završetku Akcionog dana na osnovu prikupljenog novca raspisati konkurs za finansiranje projekata učeničkih parlamenata.

„Ti projektimoraju biti u skladu sa promocijom omladinskog aktivizma, razvojem obrazovnog sistema u Crnoj Gori, suzbijanjem govora mržnje, nasilja i drugih negativnih pojava u društvu koje najviše utiču na mlade“, navela je Mićanović.

Na pitanje novinara zašto će Akcioni dan biti održan samo u Podgorici, Mićanović je kazala da su razmišljali da je najbolje da u tu priču prvi put uđu pažljivo.

„Tako da smo odlučili da za početak projekat realizujemo samo na teritoriji jednog grada. Zašto Podgorica? Ovdje su najveći kapacicteti u smislu velikog broja srednjih škola. Sa druge strane, veliki broj poslodavaca i sjedišta kompanija se nalazi u Glavnom gradu“, rekla je Mićanović.

Ukoliko se projekat pokaže kao uspješan, kako je istakla, biće proširen na teritoriji drugih gradova.

Upitana kako su reagovali srednjoškolci, a kako poslodavci, Mićanović je kazala da im je bilo važno da vide koliko odrasli vjeruju mladima, pored toga što je, kako je navela, UNSCG htjela da projektom učenici steknu uvid u tržište rada i ono što ih očekuje prilikom završetka školovanja,

„Ovim putem se zahvaljujemo svim firmama i kompanijama koje su pokazale svoju društvenu odgovornost. Do sada smo sakupili oko 150 radnih mjesta, a nastojimo da do kraja naredne nedjelje taj broj pređe 200. Tako da u tom smislu, poslodavci jesu reagovali pozitivno, prepoznali su cilj i društvenu svrhu projekta“, navela je Mićanović.

Sa druge strane, kako je dodala, srednjoškolci reaguju jako pozitivno.

„Čak smo dobijali poruke na Facebook-u od učenika koji žive u drugim gradovima Crne Gore koji su pitali da li mogu da učestvuju u projektu. Nadamo se, ukoliko se projekat pokaže kao uspješan, da ćemo sledeće godine moći da obezbijedimo radna mjesta za učenike iz drugih gradova“, istakla je Mićanović.