Ljevorukost predstavlja jednu od rijetkih osobina koja se javlja kod veoma malog broja ljudi, ali sem veličine ove grupacije, postoje još brojne zanimljivosti koje su vezane baš za ljevake. Pročitajte ovih 17 zanimljivosti i otkrijte prednosti i mane ljevorukosti!

1. Na svijetu postoji između 10 – 12 % ljevaka.

2. Ljevaci su generalno stidljiviji od dešnjaka, takođe, više oklijevaju prije nego učine neki dramatičan potez.

3. Ljevaci piju više i češće. Desna strana mozga, koju koriste više od lijeve, ima manju toleranciju na alkohol zbog čega se uglavnom brže i napiju.

4. Ljevaci imaju veće šanse da razviju alergije, skloniji su migrenama od dešnjaka, a imaju i veće šanse da pate od nesanice.

5. Ljevaci se uglavnom nalaze na ‘ekstremnom kraju’ IQ ljestvice. Ili su u samom vrhu ili na samom dnu. Prema podacima MENSA-e, društva osoba sa visokim IQ-om, više je ljevaka klasificirano kao genije od dešnjaka (IQ iznad 140) iako na svijetu postoji samo oko 10% ljevaka.

6. Ljevaci se brže oporave od moždanog udara.

7. Ljevaci sa fakultetskom diplomom u prosjeku postanu bogatiji za 26% od svojih kolega dešnjaka.

8. Majke koje imaju više od 40 godina u toku djetetovog rođenja imaju veću šansu da rode ljevoruku bebu za 128% od majki u ranim dvadesetim.

Neki od najpoznatijih ljevaka bili su Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Michelangelo, Mark Twain, Jimi Hendrix, Marie Curie, Julius Cezar, Aleksandar Veliki, Gandhi, Mozart, Beethoven, Goethe, Aristotel, Nietzsche, Kafka, Hans Christian Anderson...

Neki od najpoznatijih ljevaka bili su Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Michelangelo, Mark Twain, Jimi Hendrix, Marie Curie, Julius Cezar, Aleksandar Veliki, Gandhi, Mozart, Beethoven, Goethe, Aristotel, Nietzsche, Kafka, Hans Christian Anderson…

9. Inke su vjerovali da ljevaci imaju posebne iscjeliteljske magične moći, zbog čega su uvijek i bili šamani ili ljekari. Zuni plemena iz Sjeverne Amerike su vjerovala da ljevorukost donosi sreću.

10. Istraživanja pokazuju da su ljevaci jako talentovani matematičari, muzičari, arhitekti i generalno umjetnici.

11. Veze između lijeve i desne strane mozga su brže kod ljevorukih ljudi. To znači da se informacije prenose brže, što ljevake čini učinkovitijim u rješavanju veće količine informacija koje se dešavaju na obje strane mozga.

12. Istraživanja pokazuju da ljevak može lakše naučiti pisati desnom, nego dešnjak lijevom rukom.

13. Prema jednoj studiji, ljevaci žive 9 godina kraće od dešnjaka.

14. Ljevaci žive u svijetu dešnjaka, s obzirom da je sve od alata do otvarača konzervi dizajnirano za dešnjake.

15. Koliko god bizarno, neobično i nelogično zvučalo – ljevaci se daleko lakše prilagode gledanju pod vodom.

16. Istraživanja su pokazala veliku stopu ljevorukosti među vrhunskim sportistima, pogotovo u jedan-na-jedan sportovima kao što su tenis, boks, i mačevanje.

17. Ljevaci su dobili svoj Međunarodni dan 13. augusta 1992. godine. Dan “kada ljevaci širom svijeta mogu slaviti, te povećati svijest javnosti o prednostima i nedostacima ljevorukosti.”