Skoči na sadržaj

Bend “ALT” pobjednik festivala DanilovGradation

12. maja održano je drugo takmičenje gimnazijskih rok bendova “DanilovGradation 2”.

Za razliku od prvog Danilovgradation–a koji je održan u Danilovgradu uz prisustvo mnogobrojne publike, ovog puta je takmičenje realizovano u novoizgrađenom filmskom studiju “Dragutinović” u Bandićima, bez gledalaca, uz poštovanje epidemioloških mjera, a u toku maja će biti emitovano na Drugom kanalu RTCG.

Učestvovalo je sedam gimnazija, a najbolji plasman ostvarile su učenice Gimnazije “Panto Mališić” iz Berana. Kao prvoplasirane, one će dobiti profesionalni studijski snimak i video – spot, drugoplasirani bend sljeduje snimanje pjesme i električna gitara, dok će trećeplasiranom biti omogućeno profesionalno studijsko snimanje pjesme.

Tim povodom Unija srednjoškolaca vam donosi intervju sa članicama pobjedničkog benda “ALT”, koji čine: Anja Boričić, Lea Agović, Anastasija Peković, Teodora Fatić i Magdalena Trifunović. U nastavku možete saznati nešto više o takmičenju, pripremama za isto, ali i samom bendu, njegovim članicama i budućim planovima.

1. Na samom početku vam čestitamo na ostvarenom uspjehu! Koliko dugo ste se pripremale za takmičenje i da li ste očekivale ovaj plasman?

Za takmičenje smo se pripremale 3-4 mjeseca, svakodnevno radeći na autorskoj pjesmi, individualnoj i grupnoj svirci. Očekivale smo visok plasman, s obzirom na naporan rad i vrijeme koje smo uložili, ali nismo ni slutile da ćemo ostvariti tako ubjedljivu pobjedu, osvojivši maksimalan broj bodova.

2. S obzirom na to da su na ovogodišnjem Danilovgradation-u pjesme morale biti autorske, da li vam je teško palo da osmislite sve?

Nijesmo doživljavale pripreme za ovo takmičenje kao obavezu, već smo uživale u onome što radimo, pa nam ni samo stvaranje I uvježbavanje autorske pjesme nije teško palo. Očekivale smo da će uslov za Danilogradation2 biti autorska pjesma, jer je i na prvom Danilovgradation-u jedna od pjesama morala biti autorska. Uz dovoljno truda i rada smo postigle ono što smo željele , a to je da naša pjesma bude pobjednička. Veliku zahvalnost dugujemo i muzičaru Novu Brakočeviću, našem mentoru profesoru Draganu Bubanji i direktoru škole, Sretenu Lutovcu.

3. Kako je nastao bend “ALT” i zašto baš taj naziv?

Nastali smo sasvim spontano. Još u prvom razredu gimnazije okupile smo se nas tri – vokal i dvije gitare (Anja Boričić, Teodora Fatić i Lea Agović). Naš prvobitni cilj je bio da sviramo na aktivnostima koje organizuje naša škola. Zatim su nam se pridružili klavijatura i bubanj (Anastasija Peković i Andrej Pajković). Kako je naš rad odmicao, čuli smo za manifestaciju “Danilovgradation” i odlučili da učestvujemo u istoj. Naravno, trebao nam je naziv benda, pa smo se dosjetili da koristimo početna slova naših imena i tako smo dobili ALT, koji ujedno označava muzički pojam.

Stvari su se malo izmijenile poslije prvog takmičenja . Umjesto Andreja na mjesto bubnjara došla је Magdalena Trifunović, sa kojom smo ove godine odnijele pobjedu na spomenutom takmičenju.

4. Bile ste učesnice i prvog Danilovgradation-a gdje ste takođe ostale zapažene. Šta nam možete reći o njemu i kakve uspomene nosite sa istog?

Prvi Danilovgradation je bio ujedno i naš prvi korak ka pravom uspjehu koji se odrazio kroz ovo takmičenje . Tada smo bili mlađi i neiskusni, ali dobrom energijom i radom smo se plasirali na četvrto mjesto. Doživljaji sa tog takmičenja su nezaboravni, sa puno emocija i  ljubavi prema muzici. Mi nismo odustale i tako smo se već na drugom Danilovgradation-u popele sa četvrtog na prvo mjesto, jer nas je prvo takmičenje motivisalo da se borimo i vjerujemo u svoje snove.

5. Od 1968. godine na prostoru Crne Gore nije bilo ženskog rok benda, a sada ste tu vi, poslije pet decenija. Kako vam to zvuči i da li planirate da i nakon završetka srednje škole nastavite sa radom u okviru benda?

Do ovog takmičenja nismo znale da je prošao tako dug period od prošlog ženskog benda i to nam je bilo poprilično iznenađenje. Jako je zanimljiv osjećaj biti jedini ženski rok bend u Crnoj Gori, jer je to veoma posebno i neobično. Nismo još uvijek pričale o tome šta će se desiti sa bendom kada odemo na studije jer ima još godinu dana do tog trenutka i ne treba razmišljati toliko unaprijed. Radimo nešto što volimo, i uživamo u sviranju i stvaranju nove muzike i pustile smo tu struju samo da nas vuče, pa kud nas odvede.

Ovim putem zahvaljujemo sjajnim djevojkama na izdvojenom vremenu i još jednom im čestitamo na postignutom uspjehu, uz najljepše želje za dalji rad!