Određeni novi datumi za polaganje maturskih i stručnih ispita

Na konferenciji za medije Vlade Crne Gore, održanoj 31. 03. 2021. godine, povodom predstavljanja epidemioloških mjera javnosti se obratio predstavnik Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Martin Ćalasan.

Ovom prilikom, on je govorio o online nastavi, zainteresovanosti svih zaposlenih u prosvjeti za vakcinaciju, a posebno je istakao temu koja se tiče eksterne mature. Ministarstvo PNKS uzelo je u obzir zahtjeve Unije srednjoškolaca, strukovnih udruženja nastavnika i prosvjetne zajednice i u skladu sa istim je donijeta odluka o pomjeranju termina maturskih i stručnih ispita.

Novi datumi određeni za polaganje eksterne provjere znanja su:

24. april – CSBH jezik i književnost i Albanski jezik i književnost

8. maj – Prvi strani jezik

19. maj – Matematika

9. jun – Nastavni predmet po uzboru učenika/Stručna teorija

Takođe, kako je gospodin Ćalasan naveo, rok za izdavanje diploma o navedenim ispitima, koji je ranije bio određen za 18. jun, sada je pomjeren za najkasnije 21. jun.

Drago nam je što smo kao krovna organizacija svih srednjoškolaca još jednom opravdali njihova očekivanja i zastupali njihove stavove na najbolji mogući način. Još jednom pozivamo sve srednjoškolke i srednjoškolce da nam se obrate ukoliko imaju bilo kakvo pitanje ili sugestiju i nadamo se da će se u budućnosti sve odluke donositi isključivo u konsultaciji sa mladim ljudima.