Skoči na sadržaj

Tribina o prevenciji AIDS-a u Tivtu

 
Učenički parlament SMŠ „Mladost“ u srijedu, 07.12.2016.godine je u Multimedijalnoj sali grada, uz podršku Opštine Tivat, organizovao tribinu o prevenciji AIDS-a. Dr Aleksandra Marjanović, epidemiolog  iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, upoznala je prisutne o istorijatu i načinima prenošenja HIV virusa i AIDS-a, kao i o mjerama prevencije koje je potrebno znati i primjenjivati kako bi se spriječilo širenje ove bolesti.

Dr Marjanović je istakla da je posebno važno na ovakav način upoznavati mlade ljude sa opasnostima koje rizična ponašanja nose sa sobom i kod njih razvijati kritičko mišljenje. Na tribini je bilo riječi i o procentu oboljelih u svijetu i kod nas, kao i o najsavremenijim metodama liječenja. Angelina Uskoković, koja je dugi niz godina radila sa mladim ljudima u gradu preko Savjetovališta za mlade Doma zdravlja Tivat govorila je o svojim iskustvima u radu sa mladim ljudima u oblasti prevencije različitih bolesti zavisnosti i rizičnog ponašanja mladih.
Na kraju tribine, Mia Zeković, predsjednica Učeniškog parlamenta SMŠ „Mladost“ prisutne je upoznala sa činjenicom da je jako važno, pored prevencije, boriti se i sa predrasudama i stigmatizacijom osoba koje su zaražene HIV virusom ili su oboljele od AIDS-a, a koja je u našem društvu izražena u velikoj mjeri.
Aktivnosti su prisustvovali učenici prvog i drugog razreda Gimnazije.
Aktivnost je bila medijski propraćena.
T
ribina je organizovana na inicijativu NVO UNSCG i NVO Juventas koji su u saradnji sa Institutom za javno zdravlje promovisali i podržali obilježavanje 1. decembra.

DODJELA BODOVA

II stepen dodjele bodova
Edukativne tribine – 3 boda

IV stepen dodjele bodova
Mediji – 2 boda

V stepen dodjele bodova
Aktivnost se sprovodi na inicijativu UNSCG -1 bod
Prisustvo stručnog lica – 1 bod
Posjećenost u velikom broju – 1 bod

UKUPNO: 8 bodova