Skoči na sadržaj

Parlament protiv nasilja

 

Radionica pod nazivom “Suočavanje sa nasiljem u školi” održana je u cilju podizanja svijesti i nivoa znanja učenika o vršnjačkom nasilju.
U uvodom dijelu prikazan je kratkometražni film: “Šta je to?”.
Zatim su učenici radili po grupama. Teme su bile sljedeće:

-I grupa: Vrste nasilja
-II grupa: Profil žrtve
-III grupa: Profil nasilnika
 -IV grupa: Mjere koje treba preduzeti u suzbijanju nasilja
 
Grupe su na kraju prezentovale rezultate rada. Konstatovali su da se nasilje ne rješava nasiljem već konstruktivnim načinima (kreativno protiv vršnjačkog nasilja, pospješiti komunikacijske vještine, smiriti sukobe na fer način…) Njihove iznijete tvrdnje da nasiljem nije dobro odgovoriti na nasilje potkrijepili su odgledanim filmom: “Nasilnici” – kratki film o vršnjačkom nasilju Škola UMS.
debata stručna bar
 
Učenički parlament je realizovao i  debatu na temu:“Zašto djeca ćute o nasilju“? Učesnici debate su argumentovano branili svoje stavove, potkrepljujući ih primjerima iz škole i bližeg okruženja, sučeljavali mišljenja i osudili svaku vrstu nasilja. Istakli su da je škola jedan od najvažnijih agenasa koji oblikuje mladog čovjeka i koji može mnogo uticati na formiranje njegove ličnosti, a uslov za to je škola bez nasilja.
Takođe su naglasili da je najčešći razlog neprijavljivanja nasilja strah od osvete. Govorili su i o mjerama kojima je moguće spriječiti nasilje (ohrabrivati djecu da odmah prijave svaki vid nasilja, prijaviti nasilje preko „Kutije povjeranja“, izabrati vršnjačke medijatore…).
 
DODJELA BODOVA
 
II stepen dodjele bodova
Edukativne tribine- 3 boda x 2 aktivnosti= 6 bodova
 
UKUPNO: 6 bodova